9.5.2023 Pressiteade
Pauligi kapitaliinvesteeringute üksus PINC investeerib Rootsi idufirmasse Improvin‘. Idufirma pakub tehisintellektil põhinevat jätkusuutlikkuse tulemuslikkuse mõõtmise platvormi, mis võimaldab toidu- ja joogitootjatel mõõta ja vähendada heitkoguseid oma väärtusahelas ning parandada koos tarnijatega keskkonna elurikkust.

Paljud toidu- ja joogitootjad, kes on seadnud endale kliimaeesmärgid, seisavad tihtipeale ühise probleemi ees – kuidas mõõta, kontrollida ja ka vähendada nende väärtusahelas tekkivaid kaudseid heitmeid? Et saavutada seatud kliimaeesmärgid, tuleb kasvuhoonegaaside heitkoguseid märkimisväärselt vähendada. Kaudsed heitmed moodustavad kogu heitkogustest umbes 90%1.

2023. aasta jaanuaris jõustus Euroopa Liidu äriühingute kestlikkusaruandluse direktiiv2, millega kehtestatakse äriühingute kestlikkusaruandluse standard. Väljapakutud standardite kohaselt peavad äriühingud esitama teavet väärtusahela heitkoguste (3. valdkonna heitmete) kohta.

„Improvin‘-i platvorm teeb nii automaatsete satelliidiandmete kui ka lihtsasti kasutatavate kasutajaliideste abil keerulise ülesande lahendamise palju lihtsamaks. See on seega ideaalne koht, millest alustada oma keskkonnamõjude vähendamisega. Oleme katsetanud platvormi osade oma  nisutarnijatega ja see on siiani parim, millega nad on kokku puutunud. See ja imeline meeskond, kes pärineb põllumajandustootjate seast, on põhjus miks me idufirmasse investeerisime,“ sõnab PINCi juht Marika King

Jätkusuutlikkuse mõõtmise platvorm ühendab toidu- ja joogitootjaid, toidutöötlejaid ja põllumajandustootjaid ning võimaldab neil tõhusalt ja ulatuslikult mõõta oma väärtusahelas tekkivate kasvuhoonegaaside heitkoguseid, esitada nende kohta aruandeid ja neid vähendada. Idufirma on praeguseks sõlminud koostöölepingud klientidega, kelle alla kuulub Rootsis ja mujal Euroopas üle 10 000 põllumajandustootja kokku 500 000 hektaril maal.

„Me aitame toidu- ja joogitööstusel muutuda kestlikumaks, pakkudes platvormi, mis teeb ära lõviosa tööst, mida on vaja mõõtmiseks, heitkogustest teatamiseks ja nende vähendamiseks ning elurikkuse suurendamiseks. Meil on väga hea meel saada PINCilt teadmisi tööstusharu kohta. See investeering kiirendab meie laienemist Euroopas, alustades Saksamaast, Belgiast, Prantsusmaast ja Madalmaadest,“ sõnab Improvin‘-i tegevjuht ja asutaja Niklas Wallsargård

Improvin‘-i tehnoloogia ühendab endas kaugseire mastaapsuse põllumajandustootjate sisendandmete täpsusega. See tähendab, et kliendid saavad kontrollitud kaudsete heitmete arvutused viia kokku maakasutusüksustega, ilma et peaksid neid andmeid käsitsi koguma. Kontrollimine toimub kõrgsagedus- ja suure resolutsiooniga satelliidifotode ning tehisintellekti abil, mida kasutatakse masinõppealgoritmide ja süvaneurovõrkude tarbeks.

3,5 miljoni euro suurust rahastamisvooru juhtisid kliimatehnoloogia fond Pale Blue Dot ja tarneahelale keskenduv USA investeerimisettevõte VC Dynamo Ventures ning selles osales peale PINCi ka FoodBridge.

Investeering toetab Pauligi eesmärki arendada toidukultuuri, mis edendab inimeste ja planeedi heaolu. Pauligi kliimaeesmärk on vähendada oma väärtusahela kasvuhoonegaaside heitkoguseid 2030. aastaks 50% (võrreldes 2018. aastaga).

PINCist

PINC on Pauligi kapitaliinvesteeringute üksus, mis investeerib algfaasis olevatesse idufirmadesse, mis on seotud toidu tulevikuga. PINCi eesmärk on aidata Pauligil ettevõttena uueneda ja areneda ning anda oma panus maitsvama, tervislikuma ja kestlikuma planeedi heaks.

Pauligist

Paulig on toidu- ja joogitootmise pereettevõte, mis loob uut, kestlikku toidukultuuri, mis on hea nii inimestele kui ka planeedile. Paulig pakub maitseelamusi: kohv ja muud joogid, Tex Mex, vürtsid, snäkid ning taimsed tooted. Ettevõtte kaubamärgid on Paulig, Santa Maria, Risenta, Poco Loco ja Zanuy. Pauligi müügitulu oli 2022. aastal 1,1 miljardit eurot. Ettevõttel on 13 riigis 2300 töötajat, kes töötavad selle nimel, et elu oleks täis maitseid.

Improvin‘-ist

Improvin‘ on Rootsi tehnoloogiaettevõte, mis pakub põllumajandustööstusele jätkusuutlikkuse mõõtmise platvormi. Toidutootjad ja -töötlejad kasutavad platvormi, et määrata kindlaks ja kontrollida oma esmatootmise heitkoguseid ning esitada nende kohta aruandeid. Koostöös tarnijatega võimaldab see neil vähendada oma heitkoguseid ja suurendada keskkonna elurikkust. Improvin‘-i digitaristu võimaldab põllumajandusettevõtetel ühendada jätkusuutlikkus olemasolevatesse hankeprotsessidesse, järgides ühtlasi lähteandmetel põhineva aruandluse regulatiivseid standardeid.

Pressi kontakt:

Margit Palm
Pauligi kommunikatsioonijuht Baltikumis
margit.palm@paulig.com

Allikad:

1. CDP Technical Note: Relevance of Scope 3 Categories by Sector

2. Euroopa finantsaruandluse nõuanderühm (European Financial Reporting Advisory Group, EFRAG) on volitatud välja töötama Euroopa kestlikkusaruandluse standardeid, mis peaksid valmima 2023. aasta juuniks. Lisateavet leiab siit

Download high resolution images